Voer voor filosofen/beschouwenden of een reële optie?
Ik lees in Trouw van 22 februari het volgende (samengevat):
Infobesitas: nieuwe ziekte ten gevolge van informatieovervloed.
Klachten: vermoeidheid, slaaptekort, concentratieproblemen.
De mediaconsumptie krijgt net als bij gamen verslavende kenmerken. Het continu bereikbaar zijn en het continu alles willen volgen, in volledige pricacy, buiten het blikveld van docenten en ouders en toezicht van volwassenen, heeft een keerzijde.
Het kan doorslaan naar informatiestress.
Diagnose: angst om iets te missen wat zich afspeelt onder jouw vrienden en er niet bij te horen.
Er verschijnen onderzoeken die vaststellen dat iemand zijn adem inhoudt als hij zijn mail binnenhaalt. Het heeft dus invloed op je ademhaling, je geestelijk en lichamelijk welbevinden.
Ik val niet in de risicogroep, maar herken wel het volgende: Is het verveling waarom ik nieuwe dingen op Internet uitprobeer? Nee, ik heb genoeg te doen.
Is het oprechte interesse? Nee, ook (meestal) niet. Het is (soms) angst om dingen mis te lopen, om er niet bij te horen.
Herkenbaar of helemáál niet?
Roger Waters - THE WALL LIVE - 11/04/11
14 jaar geleden
De term 'infobesitas' is een aardige vondst, een leuke term. Maar wat heeft het echt om het lijf? Het is een koppeling van een idee, mogelijk een observatie aan een bestaande medische term. Er wordt dan ook over een ziekte gesproken. Maar verder lezend is er weinig feitelijke inhoud. Geen onderzoeksgegevens, geen enkel reden om het als ziekte te benoemen (ik zie het alsnog niet snel in de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) IV of V (aanstaande in 2012) opgenomen worden.
BeantwoordenVerwijderenDat mensen, of het nu jongeren of ouderen zijn, graag bij een groep willen horen is al langer goed omschreven. Uitwisselen van informatie, ook roddels, is een belangrijke sociale lijm. Dus ook daar niets nieuws onder de zon.
Veel tijd achter de pc of laptop doorbrengen, ja dat is nieuw. Kijk, Ina, dat jij nu meer tijd doorbrengt op het internet zit voor een belangrijk deel in het 23 Dingen traject. Jij wilt meedoen en dat is goed.
Maar dit artikel laat mij vooral weer de oppervlakkigheid zien van veel journalistieke stukken. Ik vermoed dat hier gewoon een persbericht van YoungWorks is overgenomen, zonder verdere inspanningen.